Friday, August 10, 2012

YOĞURMADAN EKMEK

Yoğurmadan Ekmek
Ekmeği en az 12 saat bekletmek gerekiyor bu yüzden akşamdan başlamakta fayda var.

Bardak  Orta boy bir su bardağı (240ml) ile  yapabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • yarım çay kaşığı toz instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 + dörtte bir su bardağı ılık su

Hazırlanması:
  1. Unu geniş bir kaba dökün. (dilerseniz eleyin) Üzerine mayayı ve tuzu serpin.
  2. Suyu azar azar ilave edin. Az gelirse dörtte bir bardak su daha ilave edin. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak kaşığa yapışan ama çok sulu olmayan bir karışım elde edin. Kasenin üzerini streçleyerek mutfak tezgahında 12-20 saat bekletin.
  3. Ertesi gün ekmek tahtanızı unlayın. Elinizi ıslatın ve kasedeki karışımı tahtan üzerine alın. Kenarlarını alta katlayarak düzgün bir daire elde edin. Unlanmış bir mutfak bezine sararak yüksek ve dar  bir kasede 1 veya 2 saat bekletin.
  4. Pişirmenize yarım saat kala fırına girebilen bir tencerenizi 235C fırında kapağı kapalı olarak bekletin. Tencerenin fırına girebilen plastik kenarları olmayan bir tencere olmasına dikkat edin.Tencere ısınınca fırından çıkartın. Hamurunuzun düzgün kısmı alta gelecek şekilde tencereye alın. Kapağı kapalı olarak 235C fırında yarım saat, ardından kapağı açık olarak 15 veya 20 dakika pişirin. 
  5. Pişince ılınmasını bekleyip ılınrken çıkardığı çatırdama seslerine kulak verin. İyice soğuduktan sonra kesin.Afiyet olsun..

No comments: