Saturday, March 2, 2013

SARAY PİLAVI

MALZEMELER;( Ölçüler 8-10 kişilik misafir için uygundur)

Et için malzeme;
*1 kg sotelik doğranmış dana eti,( Arzuya göre kuzu da olabilir)
*Yarım kilo mantar, ( temizlenmiş, limonlu suda bekletilmiş).
*3 adet kırmızı dolmalık biber, yemeklik doğranmış.
*2 yemek kaşığı tereyağı,
*1 yemek kaşığı sıvıyağ,
*tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Pilav için;
*3 Nescafe kupası pirinç
*3 Çorba kaşığı tereyağı(Yaklaşık 75 gr kadar)
*1 çorba kaşığı zeytinyağı ( pirince parlaklık verir)
*Tuz ve kaynar su.( 4,5 su bardağı)

YAPILIŞI;

1.Öncelikle etinizi tencereye alıp suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Bu süreç sonunda etin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmemiş ise su ilavesi ile biraz daha pişrin. Bu arada pirinçleri bir kaseye alıp, üstüne iki tatlı kaşığı tuz serpin ve hemen üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyerek, en az bir saat bekletin.

2.Mantarları sotelik doğrayıp, bir kaşık tereyağında soteleyelim ve üstüne kırmızı biberleri ekleyip, pişirelim. Bu malzemeyi et ile karıştırıp, yağ ilavesi yapalım ve et ile beraber beş dakika kadar kavurduktan sonra, dinlenmeye bırakalım.

3.Suda bekleyen pirinçleri soğuk su altında nişastalı kısmı ( beyaz suyu) gidinceye kadar yıkayın ve süzün .

4.Tereyağını tencereye alın, yağı köpük köpük oluncaya kadar eritin ve süzdüğünüz pirinçleri ekleyin, üstüne yeterince tuzunu atın ve pirinç taneleri saydamlaşmaya başlayıncaya kadar kavurun.

5.Kavrulan pirinçlerin üstüne 4,5 kupa sıcak su ekleyin.Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Pilav pişince altını kapatın ve pilavın en az yarım saat dinlenmesini bekleyin.Daha sonra et ile isterseniz kat kat yaparak, isterseniz de servis tabağında yan yana servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

No comments: