MALZEMELER
2.5 su bardağı un
1/4 su bardağı kakao
1 çay kaşığı karbonat
3/4 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema
200 gram Toblerone sütlü çikolata, ince ince doğranmış (veya bitter çikolata)
225 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az bir miktar daha (oda sıcaklığında)
1 + 1/4 su bardağı şeker
4 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
1 paket vanilya
ÇİKOLATA SOSU
120 gram bitter çikolata (%70 kakao), ince ince doğranmış
1/2 su bardağı krema
2 çorba kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında
3 çorba kaşığı şeker
YAPILIŞI
Fırınınızı önceden 170 derecede ısıtın.
2.5 litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki kek kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayın.
Büyük bir kaba un, kakao, karbonat ve tuzu eleyin ve bir kenarda bekletin.
Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın.
İnce ince doğradığınız Toblerone çikolataları ısıya dayanıklı bir kaba
koyup üzerine kaynar kremayı dökün ve bir spatula yardımıyla çikolata
parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.Kefiri ekleyin ve soğuyana
kadar buzdolabında bekletin (buz gibi olmasına gerek yok, oda
sıcaklığına gelmesi yeterli).
Oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.
Kuru ve ıslak malzemeleri dönüşümlü olarak çırpılan karışıma ekleyip
aralarda çırpmaya devam edin (önce unlu karışımın 1/3′ü, ardından
kremalı karışımın yarısı, unlu karışımın 1/3′ü, kremalı karışımın geri
kalanı ve son olarak da unlu karışımın geri kalanı şeklinde).
Ardından yağladığınız kalıba döküp fırına verin. Yaklaşık 55-60 dakika
sonra bir kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edin.
Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Islak çıkıyorsa her 5 dakikada
bir kontrol ederek pişirmeye devam edin.
Keki servis tabağına çevirip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
O sırada çikolata sosunu hazırlayın (tarifi üstte). Kek soğuduğunda
sosu üzerine gezdirin, sos biraz katılaştıktan sonra kesip servis yapın.
2 comments:
çok güzel görünüyor bayıldım. ellerine sağlık.
Cikolataya hic hayir diyemem, kekle de nefis gorunuyor :) Ellerinize saglik
Post a Comment