Thursday, October 7, 2010

İÇLİ KÖFTE

İçli köfte malzemeleri
İç malzeme için
       1 kg yağlı koyun kıyması
       6 soğan
       50 gr margarin
       1 tatlı kaşığı biber salçası
       2 çay kaşığı karabiber
       2 çay kaşığı tuz
Dış malzeme için
       350 gr yağsız dana kıyması (2 kez çekilmiş)
       5 su bardağı ince köftelik bulgur
       1.5 su bardağı soğuk su
       2 yumurta
       1 su bardağı un
       2 çay kaşığı kimyon
       2 tatlı kaşığı biber salçası
       1 çay kaşığı tuz
Pişirmek için
       10 su bardağı su
       Yarım limonun suyu
       1 tatlı kaşığı tuz




  • İçli köfte hazırlanışı

  • İçli köfte: 


    İç malzeme için, soğanları temizleyip ince doğrayın. Margarini tencerede eritin. Kıymayı ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Soğan tuz ve karabiberi ilave edip soteleyin. Biber salçasını ekleyip 4- 5 dakika kadar pişirin. Kıymayı geniş bir tepsiye alıp yağı donup katılaşıncaya kadar buzdolabında bekletin.Dış malzeme için, bulguru geniş bir tepsiye alın. Üzerine soğuk su döküp karıştırın. Kabarması için 15 dakika bekletin. Tuz, kimyon ve biber salçasını ilave edin. Elinizi soğuk suya batırarak 10 dakika yoğurun. Yağsız kıymayı ekleyip 10 dakika daha yoğurun. Üzerine unu serpiştirerek ilave edin. Yumurtaları ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur hazırlayın. Hamuru top şeklinde kapatın.
    Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın. İşaret parmağınızı ıslatıp hamurların ortasına bastırın ve içini oyup mekik şeklinde uzatın. İç malzemeyi paylaştırıp elinizi ıslatarak ağız kısımlarını kapatın ve avucunuzda şekillendirin. Hazırladığınız köfteleri tepsiye yan yana dizin Buzdolabında 1 saat bekletin.
    Pişirmek için, tencerede limonlu ve tuzlu suyu kaynatın. Su kaynayınca 10 köfteyi tek tek ilave edin. Köfteler su yüzüne çıkınca birkaç dakika daha kaynatın. Delikli kepçe ile servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.
    İçli köfte artık hazır, afiyet olsun.

  • No comments: